Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012

Μοιραστείτε το κρεβάτι σας. Κάνει καλό στην καρδιά!

Το ροχαλητό, η έντονη εφίδρωση, το μοίρασμα των σκεπασμάτων με άλλο άτομο και πολλά άλλα ακόμα, οδηγούν τα περισσότερα ζευγάρια να παύουν να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι και να κοιμούνται ακόμα και σε ξεχωριστά δωμάτια.

Όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα, φαίνεται πως υπάρχουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για όλους εκείνους που έχουν υπομονή και εξακολουθούν –παρά τις αντιξοότητες- να μοιράζονται το κρεβάτι τους με το σύντροφό τους.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι, οι άνθρωποι που κοιμούνται δίπλα σε κάποιον άλλο, παρουσιάζουν μείωση των ποσοστών της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, ίσως επειδή μέσα από την ίδια την πράξη προάγονται συναισθήματα ασφάλειας.

Παρατεταμένες περίοδοι με αυξημένα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης έχουν συνδεθεί με την αύξηση των κυτοκινών, πρωτεϊνών που εμπλέκονται στις φλεγμονές οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη και αυτοάνοσες διαταραχές. Ο ύπνος με παρέα έχει προστατευτική επίδραση, μειώνοντας τα επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Wendy Troxel, επίκουρο καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Ψυχολογίας, «ο ύπνος είναι πάρα πολύ σημαντικός για τη συμπεριφορά της υγείας και κυρίως για καταστάσεις με τις οποίες γνωρίζουμε ότι συνδέεται, όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα και η ψυχική ευημερία του ατόμου. Υπάρχει εκτεταμένη βιβλιογραφία, στην οποία φαίνεται πως, οι παντρεμένοι άνθρωποι –κυρίως οι ευτυχισμένοι παντρεμένοι άνθρωποι- ζουν περισσότερο, είναι πιο ευχαριστημένοι και πιο υγιείς από τους άγαμους ή εκείνους που βρίσκονται μέσα σε ένα δυστυχισμένο γάμο».

Επιπλέον, ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με έναν άλλο άνθρωπο, πιστεύεται ότι αυξάνει και τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, της «ορμόνης της αγάπης», η οποία είναι γνωστό πως οδηγεί σε αύξηση των συναισθηματικών δεσμών των ατόμων. Μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο κατά τη σωματική συνεύρεση, αλλά από ότι φαίνεται και η απλή στοργική αγκαλιά, έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Μάλιστα, οι ειδικοί λένε πως, όσο πιο συχνή (απλή) επαφή υπάρχει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, τόσο περισσότερη ωκυτοκίνη παράγουν, τόσο περισσότερο θέλουν να αγκαλιάζονται, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν «εθισμός στην αγκαλιά»!Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: