Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

Επικίνδυνα τα πλαστικά μπουκάλια για την υγεία;

Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά γύρω του, θα παρατηρήσει ότι στο περιβάλλον του υπάρχουν πάρα πολλά πλαστικά αντικείμενα. Και αυτό ισχύει όχι μόνο στον εργασιακό χώρο, αλλά ακόμα και στην κουζίνα ενός σπιτιού. Πόσο όμως ασφαλή για την υγεία είναι όλα αυτά τα προϊόντα τελικά;

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, φαίνεται ότι το κοινό έχει ευαισθητοποιηθεί αρκετά, αποφεύγοντας την αγορά πολλών πλαστικών συσκευασιών. Οι ενώσεις που υπάρχουν στα πλαστικά και προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα είναι της δισφαινόλης Α (γνωστή ως ΒΡΑ), η οποία χρησιμοποιείται στα σκληρά (πολυανθρακικά) πλαστικά προϊόντα, στην κονσερβοποιία (εποξειρητίνες) και σε μια ομάδα μαλακών πλαστικών (φθαλικές ενώσεις).

Η έρευνα έχει δείξει πως οι ενώσεις αυτές, μπορεί να διαφύγουν από τα πλαστικά προς τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε και πολύ περισσότερο όταν βρεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με τα είδη των πλαστικών που χρησιμοποιούνται ως δοχεία στους φούρνους μικροκυμάτων.

Δοκιμές του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το 2004, έδειξαν ότι στο 93% των δειγμάτων ούρων 2517 ατόμων, βρέθηκε ΒΡΑ (δηλαδή από τις συσκευασίες είχε περάσει στον οργανισμό τους). Επιπλέον, έκθεση-ορόσημο για τη συγκεκριμένη ουσία, που δημοσιεύθηκε το 2008 από το Αμερικανικό Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας, καταλήγει στο συμπέρασμα πως υπάρχουν ανησυχίες για την επίδραση της ΒΡΑ στον εγκέφαλο, τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη του προστάτη σε έμβρυα, νήπια και παιδιά, ενώ οι φθαλικές ενώσεις φαίνεται να «μιμούνται» ορμόνες του ανθρωπίνου σώματος.

Ακόμα και πολύ μικρές ποσότητες μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην υγεία και πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα. Οι επιστήμονες λένε πως το περιβάλλον των οιστρογόνων μπορεί να λειτουργήσει ως «ενδοκρινικός διαταράκτης», που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ανάπτυξη, οδηγώντας σε μείωση των επιπέδων γονιμότητας ή ακόμα και σε καρκίνο του μαστού, του προστάτη ή των όρχεων.

Τα πλαστικά και οι ενώσεις τους βρίσκονται παντού γύρω μας. Στους δίσκους σερβιρίσματος σε μια καφετέρια, στα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων, τα χαλιά, τα πλακάκια στο δάπεδο, τα καλλυντικά, τα μπουκάλια και μπορεί κανείς να συνεχίσει σε έναν ατελείωτο κατάλογο.

Αν και σύμφωνα με τα προαναφερθέντα αποτελέσματα των μελετών, φαίνεται πως τα πλαστικά, σε γενικές γραμμές, προκαλούν πολλά δεινά στον ανθρώπινο οργανισμό, υπάρχουν και άλλες έρευνες που λένε ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα και πως δεν επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο την υγεία.

Η απόφαση για την αποφυγή τους ή όχι τελικά είναι αποκλειστικά στο χέρι του καθενός από εμάς. Εάν κανείς ανησυχεί, θα μπορούσε να αποφύγει τα πλαστικά μπουκάλια και να τα αντικαταστήσει με γυάλινα, ενώ το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τα σκεύη του φούρνου μικροκυμάτων. Όμως, πάνω από όλα, θα μπορούσε να αποφύγει τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, όπως είναι οι κονσέρβες τροφίμων και τα κονσερβοποιημένα ποτά.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: