Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Ντομάτες για υγιές δέρμα

Ξεχάστε τις ακριβές κρέμες για το δέρμα! Οι ντομάτες φαίνεται ότι είναι σε θέση να προσφέρουν καλύτερη άμυνα στο δέρμα ώστε να διατηρηθεί πιο νεανικό, αλλά και να είναι ασφαλές απέναντι στον ήλιο, λένε οι επιστήμονες.

Δοκιμές έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τοματοπολτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα και τη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από την έκθεσή του στο ηλιακό φως.

Το συστατικό εκείνο που βοηθά στην αντιγήρανση είναι το λυκοπένιο, η φυσική δηλαδή χρωστική ουσία που κάνει κόκκινες τις ντομάτες. Τα υψηλότερα επίπεδα αυτού βρέθηκαν στην επεξεργασμένη ή μαγειρεμένη ντομάτα, όπως είναι το κέτσαπ, ο πελτές και οι συσκευασμένοι χυμοί της, αφήνοντας πίσω τις ολόφρεσκες και ζουμερές φρέσκες ντομάτες.

Στη μελέτη που έγινε βρέθηκε πως, όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες ντομάτες, παρουσίαζαν αυξημένη προστασία δέρματος –με αποτέλεσμα τη μείωση ακόμα και των ερεθισμών της – καθώς και ελάττωση των βλαβερών συνεπειών στο DNA από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Σε σύγκριση πάντα με ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι ακολουθούσαν καθημερινά (για 12 περίπου εβδομάδες) διατροφή με ντομάτα, είχαν 33% μεγαλύτερη προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα!

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η προστασία που προσφέρεται από την πάστα ντομάτας (ή πελτέ), ισοδυναμεί με αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) της τάξεως του 1,3.

Παράλληλα, μετά από λήψη δερματικών δειγμάτων, παρατηρήθηκε και αύξηση των επιπέδων κολλαγόνου -δομικού μορίου του δέρματος-, απώλεια του οποίου οδηγεί σε γήρανση του δέρματος και μείωση της ελαστικότητάς του. Επίσης, βρέθηκε πως υπήρχε λιγότερη ζημιά στο μιτοχονδριακό DNA του δέρματος, το οποίο πιστεύεται ότι συνδέεται με τη δερματική γήρανση.

Η κατανάλωση ντομάτας δεν κάνει κανέναν «ανίκητο» από τον ήλιο, αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμη προσθήκη για την προστασία από αυτόν, σε συνδυασμό πάντα με τα απαραίτητα αντηλιακά και την κατάλληλη ένδυση.Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: